Datorer är känsliga saker

Det har blivit allt vanligare att cyklister i Sverige använder hjälm, och det är inte så konstigt. Hjälmen skyddar huvudet, och i huvudet sitter hjärnan, som är det viktigaste organet i kroppen, eller kanske snarare den viktigaste samlingen av organ, beroende på hur vi väljer att se det.

Men idag har många av oss ett eller flera komplement till denna hjärna, och nej, vi syftar inte på tankspridda människor och deras partners. Åtminstone syftar vi inte enbart på dessa. Det vi syftar på är människor i gemen, och deras datorer, som finns på fler ställen idag än för bara några år sedan. I datorn, och ofta även i mobilen eller någon annan apparat, har vi adresser, telefonnummer, minnesanteckningar och mycket annat som vi behöver i vår vardag lagrat. Tänk om något skulle hända med alla dessa uppgifter! Visst kan man försöka laga datorn om den går sönder, men det finns inga garantier att man får tillbaka allt innehåll på en trasig hårddisk.

Både för företag och privatpersoner

Datasäkerhet är över huvud taget ett växande område. Företagen anställer studenter inom ämnet innan de slutfört sin utbildning, och olika typer av backup-lösningar, som ofta inkluderar molntjänster, blir allt vanligare. Både företag och privatpersoner blir allt mer medvetna om dels att datorer är känsliga och att data kan gå förlorad, och dels att fel data kan vara katastrofal om den hamnar i fel händer. Hackerattacker har blivit allt vanligare, och det är heller inte ovanligt att icke-demokratiska stater på olika sätt försöker komma åt data som skapats av dissidenter och oppositionella.